Skip to content
10.02.2021

Porsche ja TAG Heuer solmivat strategisen kumppanuuden

Taustalla yhteinen historia innovaatioiden ja moottoriurheilun parissa.

Stuttgart / La Chaux-de-Fonds. Porsche ja sveitsiläinen luksuskellojen valmistaja TAG Heuer ovat yhdistäneet voimansa strategisen brändikumppanuuden muodossa. Kokonaisvaltaiseksi ja pitkäaikaiseksi kaavaillun yhteistyön on tarkoitus hyödyntää yhteisiä synergioita niin kilpa-areenoilla kuin tuotekehityksessäkin. Yhtiöt juhlistivat kumppanuuden alkamista esittelemällä yhdessä uuden TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph ‑rannekellon.

”Porschen suhde TAG Heueriin on ollut erinomainen jo vuosikymmenten ajan. Olen enemmän kuin iloinen siitä, että viemme sen uudelle tasolle strategisen kumppanuuden merkeissä”, toteaa Porsche AG:n myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtoryhmän jäsen Detlev von Platen. ”Aiomme yhdistää ne ominaisuutemme, joita asiakkaamme arvostavat eniten: vahvat perinteet, urheilullisuuden, ainutlaatuiset elämykset ja unelmien täyttämisen. Pyrimme molemmat luomaan jotain ainutkertaista ja maagista omissa yhteisöissämme. Tuskin maltan odottaa, että pääsemme tekemään sen yhdessä.”

”TAG Heuerilla ja Porschella on paljon yhteistä historiaa ja yhteiset arvot, mutta ennen kaikkea meitä yhdistää asenne”, toteaa TAG Heuerin pääjohtaja Frédéric Arnault. ”Porschen tavoin olemme pohjimmiltamme innovaattoreita ja tähtäämme aina huippusuoritukseen. Vuosikymmeniä kestäneen läheisen kanssakäymisen jälkeen uusi kumppanuus tuo TAG Heuerin ja Porschen lopultakin virallisesti yhteen. Yhdessä tulemme luomaan vertaansa vailla olevia elämyksiä ja tuotteita asiakkaillemme sekä kaikille ihmisille, jotka ihailevat brändejämme ja sitä, mitä edustamme.

Kaksi tarinaa, yhteinen intohimo

Porschen ja TAG Heuerin tarinat ovat sivunneet toisiaan jo yli puolen vuosisadan ajan. Samankaltaisuudet yhtiöiden perinnössä yltävät aina niiden perustajiin saakka: Sekä Edouard Heuer että Ferdinand Porsche olivat edelläkävijöitä, joiden visiot mullistivat heidän erikoisalansa pysyvästi. Heuer kehitti ensimmäisen teollisesti valmistetun kronografin ja Porsche rakensi pyörännapaan sijoitetun sähkömoottorin. Molemmat keksinnöt saivat mitalin Pariisin maailmannäyttelyssä 11 vuoden välein: Heuer sai oman tunnustuksensa jo vuonna 1889, kun taas ensimmäinen Lohner-Porsche-sähköauto esiteltiin vuoden 1900 maailmannäyttelyssä.

Nyt virallistetun kumppanuuden alullepanijoina voidaan kuitenkin pitää perustajien jälkeläisiä: Ferdinand Porschen poika Ferdinand Anton Ernst – tunnetummin Ferry – aloitti työskentelyn isänsä insinööritoimistossa 22-vuotiaana vuonna 1931 ja perusti perheen nimeä kantavan automerkin vuonna 1948. Jo muutaman vuoden kuluttua Porschen nimi tunnettiin kilpa-auton synonyymina kaikkialla maailmassa. Carrera Panamericana ‑kilpailussa vuonna 1954 saavutettu luokkavoitto innoitti Porschen nimeämään silloisen tehokkaimman moottorinsa Carreraksi.

Jack Heuer – Edouard Heuerin jälkeläinen kolmannessa polvessa – puolestaan johti Heuerin perheyhtiötä vuosikymmenten ajan. Vuonna 1963 hän kehitti ensimmäisen Heuer Carrera ‑kronografin, jonka tarkoituksena oli näyttää kuljettajalle aika yhdellä silmäyksellä kisan aikana. Jack Heuer ideoi myös Heuer Monacon, maailman ensimmäisen vedenkestävän automaattisen rannekronografin, jossa oli neliskulmainen kellotaulu. Sen nimi tuo mieleen Monacon Grand Prix’n ja ruhtinaskunnassa ajettavan Monte Carlon rallin, jonka Porsche voitti 911-mallillaan kolme kertaa peräkkäin vuosina 1968–1970.

Steve McQueen ja Heuer-logo

Heuer Monaco mursi kellojen muotoilun perinteiset käsitykset – aivan kuten Porsche 911 automuotoilun alalla. Innovatiivisen kellon suunnitteluprosessi tuli kuitenkin kalliiksi, joten Jack Heuer päätti säästää mainoskuluissa ja panostaa yhteistyöhön legendaarisen sveitsiläisen kilpakuljettajan ja Porsche-jälleenmyyjän Jo Siffertin kanssa. Jack Heuer muisteli ”Jo Siffert: Live Fast – Die Young” -elokuvan ensi-illassa vuonna 2005 sopimuksen ehtoja seuraavasti: ”25 000 Sveitsin frangista hän suostui laittamaan logomme autoonsa ja haalariinsa. Lisäksi hän sai ostaa kellojamme tukkuhintaan ja myydä ne sitten voitolla kuljettajakavereilleen. Sen puolen hän hoitikin menestyksekkäästi, sillä kauden -69 loppuun mennessä puolet kuskeista piti Heuerin kelloa!” Tämän kuvion kautta Heuerin logo päätyi myös Steve McQueenin ajoasuun vuoden 1970 Le Mans ‑elokuvassa, jossa McQueenin autona oli Porsche 917. ”Ajan samalla autolla kuin Jo Siffert, joten haluan myös pukeutua samalla tavalla”, amerikkalainen näyttelijälegenda totesi tuolloin.

TAG Turbo -moottori – tilaustyönä Porschelta McLarenille

80-luvun puolessavälissä Heuer myytiin osaksi TAG-konsernia, jolloin siitä tuli TAG Heuer. Näihin aikoihin Porsche ja TAG Heuer kehittivät ja rakensivat yhdessä TAG Turbo ‑moottorin, joka siivitti McLarenin kolmeen peräkkäiseen F1-titteliin: vuonna 1984 maailmanmestariksi ajoi Niki Lauda ja vuosina -85 ja -86 Alain Prost. Vuonna 1999 Porschen ja TAG Heuerin välinen side vahvistui entisestään Porsche Carrera Cup- ja Supercup-kilpasarjoissa ja kestävyysajon MM-sarjassa, mutta vieläkin parempaa oli luvassa: Vuonna 2019 Porsche perusti oman Formula E ‑tallin, jolle TAG Heuer antoi nimensä tallin virallisena ajanottokumppanina. Tämä oli lähtölaukaus entistäkin tiiviimmälle ja kauaskantoisemmalle yhteistyölle.

Uusia yhteistyöprojekteja urheiluareenoilla

TAG Heuer Porsche Formula E -talli on toisella kaudellaan vahvasti mukana taistelemassa sarjan maailmanmestaruudesta täysin sähkökäyttöisellä 99X Electric ‑autolla, jolla ajavat André Lotterer ja tallin uusi tulokas Pascal Wehrlein. Porsche on ollut jo pitkään menestyksekäs myös kestävyysajon MM-sarjassa (WEC), johon yhtiön GT-tiimi on valmistautunut TAG Heuerin tuella hyvin tänäkin vuonna. Kuluva vuosi pitää sisällään yhteistyötä myös maailmanlaajuisen Porsche Carrera Cup ‑kilpasarjan kymmenessä osakilpailussa.

Lisäksi TAG Heuer osallistuu virtuaaliseen moottoriurheiluun tukemalla Porsche TAG Heuer Esports Supercupia ja toimii Porschen maailmanlaajuisena kumppanina monissa perinteisissä moottoriurheilutapahtumissa ja ralleissa kautta maailman.

Molemmat yhtiöt jakavat intohimon myös tennikseen ja golfiin. Tenniksen osalta tärkein tuettu tapahtuma on Stuttgartin Porsche Tennis Grand Prix, joka pelattiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1978. Porsche on toiminut turnauksen järjestäjänä vuodesta 2002 alkaen. Myös TAG Heuer osallistuu kello- ja ajanottokumppanin ominaisuudessa tähän turnaukseen, joka on toistuvasti nimetty suosituimmaksi omassa kategoriassaan. Golfin puolella Porsche on ollut vuodesta 2015 pääsponsori Porsche European Open ‑turnauksessa, joka kuuluu Euroopan kiertueen perinteikkäimpiin. Tänä vuonna myös TAG Heuer on ensimmäistä kertaa kumppanina mukana turnauksessa.

Tulevaisuudessa yhtiöt tarjoavat unohtumattomia elämyksiä myös erilaisissa Porsche Experience ‑tapahtumissa.

TAG Heuer Carrera Porsche Chronograph

Carrera on ikoninen nimi, joka on yhdistetty sekä Porscheen että TAG Heueriin jo sukupolvien ajan, joten se oli luonteva valinta yhtiöiden ensimmäiselle yhteiselle tuotteelle. Uusi kronografi tekee kunniaa molempien brändien perinnölle ja antaa esimakua siitä, mitä ne voivat saavuttaa yhdessä.

Kellon kehään on kaiverrettu Porsche-teksti, ja kellotaulun numeroindeksien fontti tuo mieleen Porschen urheiluautojen mittaristomerkinnät. Porschen värit punainen, musta ja harmaa – jotka tuovat mieleen myös monet Heuerin klassiset kellomallit – ovat vahvasti esillä. Läpinäkyvän, kristallilasisen takakannen koneistonäkymää hallitseva vetopaino on muotoiltu muistuttamaan Porschen tunnusomaista ohjauspyörää ja viimeistelty Porsche- ja TAG Heuer ‑tekstein.

Kellotaulun asfalttimainen tekstuuri luotiin erityisesti tätä kelloa varten ja kertoo intohimosta ajamiseen. Kello on saatavissa pehmeästä vasikannahasta tehdyllä ylellisellä hihnalla, jossa on samanlaiset tikkaukset kuin Porschen nahkaverhoilussa, tai virtaviivaisella teräsrannekkeella. Uuden kronografin sydämenä on Heuerin oma Calibre Heuer 02 ‑koneisto, jossa on vaikuttava 80 tunnin käyntivara.